“Alle inkomsten van onze producten investeren we terug in het dorp waar onze (kleine) fabriek is gevestigd.“
LOKAAL
In de omliggende dorpen kopen we onze kokosnoten en benodigdheden voor de productie. Daarnaast bieden we een aantal mensen uit het dorp werkgelegenheid en steunen wij de ondernemers in het dorp.
INVESTEREN
Van de eventuele winst die overblijft willen we nieuwe bomen laten aanplanten, dit zorgt voor continuïteit van de productie. Ook investeren we in de omgeving, onder andere door het opstarten van een kliniek en het aanbieden van voorlichting over gezondheidszorg.
PRODUCTIEKOSTEN VERSUS KWALITEIT EN TOEKOMST
Omdat we kleinschalig op ambachtelijke wijze produceren zijn onze productiekosten hoger als van veel vergelijkbare producten uit de winkel. Wij willen naast het maken van een topproduct vooral de mensen die voor ons werken een toekomst bieden.
TRANSPARANT
Na afloop van een boekjaar zullen wij transparant zijn over de inkomsten en uitgaven van ons bedrijf. U kunt zien dat alle gelden verantwoord besteed zijn. Zelf hebben wij geen geld nodig uit de fabriek omdat wij ondersteund worden door een vriendenkring uit Nederland.
Met het kopen van 1 pot olie kunnen wij een werker een dag salaris betalen.
Met dit salaris kunnen hun kinderen naar school, is er geld voor gezondheidszorg en is er iedere dag eten op tafel.
WIJ ZIJN SULALAM
Dit is de website van Sulalam. Wij zijn een in Nederland en in Indonesië gevestigd bedrijf wat producten fabriceert van kokosnoten. Wij doen dit samen met de lokale bewoners van een klein dorpje in het uiterste zuiden van Sulawesi. In dit gebied is nauwelijks werkgelegenheid en de meeste bewoners leven onder de door de Verenigde Naties opgesteld inkomensgrens. Meer dan de helft van de beroepsbevolking heeft geen werk en dus geen inkomen. Opvallend is ook dat veel mensen niet kunnen lezen of schrijven en dus analfabeet zijn. De mensen die werk hebben verdienen hun inkomen door te werken op het land, de rijstvelden of visvangst. Een klein gedeelte van de bevolking werkt in de kleine meubelfabriekjes die je langs de kant van de weg ziet.
Het bedrijf wordt geleid door Indonesische mensen in de vorm van een Indonesische stichting met als doel het welzijn in de dorpen te verhogen.
ONZE MOTIVATIE
Het verlangen is ontstaan om iets voor deze bevolking te willen betekenen. Zo zijn we het bedrijf Sulalam begonnen. Sulalam is een afkorting van Sulawesi alam. Dit betekend de natuur van Sulawesi.
Wij zijn dit bedrijf begonnen om de bevolking te leren hoe zij van kokosnoten producten zoals olie, zeep en spullen voor in de keuken kunnen maken. Daarnaast leren we studenten van de universiteit waaraan wij verbonden zijn het proces en het leiden vaneen bedrijf.
Voor alle duidelijkheid: wij gebruiken geen palmbomen of palmnoten maar uitsluitend echte kokosnoten. De grote vraag naar palmbomen zorgt voor ontbossing en ernstige vervuiling. Palmboom plantages zijn grote gebieden die vol gezet zijn met bomen. Hele tropische regenwouden worden gekapt om daarna vol gezet te worden met palmbomen. Daar willen wij niet aan meewerken. Wij kopen uitsluitend kokosnoten (en dus geen palmnoten) van de plaatselijke bevolking tegen een eerlijke prijs. Zij hebben daardoor een beter leven. We denken er nog over na om met de opbrengst van de kokosnoot producten nieuwe groepjes bomen te laten planten. Wij weigeren kokosnoten te kopen van grote plantages. Daar worden de rijke mensen alleen maar rijker van. Omdat we via tussenpersonen kopen kan het weleens mis gaan, maar we proberen zo nauwgezet mogelijk dit in de gaten te houden.
Stap 1
De eerste stap is het kopen van oudere kokosnoten, de zogenaamde kelapa tua. Deze zijn een aantal maanden oud en hebben een harige bruine buitenkant. De grootte varieert tussen de 12 cm doorsnede en 20 cm doorsnede. Als je er een beetpakt dan zijn ze keihard en als je ze schudt hoor je het water klotsen wat er binnen in zit. De buitenkant is harig, als je dit haar eraf zou halen dan kan je daar touw van maken. Voor Nederlanders is het lastig om deze noten open te maken. Ik ga de volgende stap uitleggen hoe je dit heel eenvoudig kan doen.
Stap 2
Hoe maak je een kokosnoot open? Als je een kokosnoot beetpakt dan heb je een bovenkant (waar een soort nieuwe boom uit gaat groeien) en een onderkant met drie ogen. Zorg dat je de noot dwars houdt: de ogen naar rechts en de stronk naar links. Pak een bijltje of een stevig mes. Houdt de kokosnoot boven een grote emmer en sla hard met de bijl op het midden van de kokosnoot. Doe dit een aantal keren waarbij je de kokosnoot omdraait. Als je een beetje ervaren bent kun je met drie klappen de noot openen. Als je hard genoeg slaat zie je een scheur ontstaan in het midden van de kokosnoot, zeg maar op de evenaar. Deze scheur gaat helemaal rond de kokosnoot en het water begint er al uit te lopen. Als je het door een tissue filtert kan je het meteen drinken.
Het kokoswater is buiten de koeling maximaal 3 uur houdbaar. Dus drink het meteen op of zet het in de koeling. Als het net uit de kokosnoot komt is het erg lekker en ook heel gezond. De kokosnoot wordt in 2 helften gedeeld en we checken of het vruchtvlees nog de goede kwaliteit heeft. Is er binnenin te veel vrucht (de nieuwe boom) gegroeid of is het vruchtvlees een klein beetje zwart dan gebruiken we deze noten niet voor onze olie.
Stap 3
Het vruchtvlees wordt met een speciale machine uit de kokosnoothelften gehaald. Het is de kunst om zoveel mogelijk wit vruchtvlees eruit te halen, maar zonder te veel van de houten schil die om het vlees in zit. Het hangt een beetje van de kokosnoot af maar we halen soms een pond “parut”, vruchtvlees uit 1 noot. Per liter kokosnootolie zijn er tussen de 10 en 15 kokosnoten nodig.
Stap 4
Het “parut” moet worden terug gedroogd tot er ongeveer nog 10% vocht in zit. Net uit de noot is dit percentage 50%. Je kunt het checken door wegen van het vruchtvlees voor en na het droogproces. Maar de mensen hier kunnen het ook voelen aan de “parut”. We drogen eerst op een droogtafel buiten in de zon en de wind. Er is hier bijna altijd zon en na een uur in de buitenlucht voelt het “parut” al droog aan. Maar dat is nog niet genoeg. Met een zogenaamde Dehydrator halen we het laatste beetje vocht er nog uit. Op rekken in een soort oven wordt de “parut” drooggemaakt. Het proces mag niet warmer worden dan 45 graden, we houden deze temperatuur nauwgezet in de gaten.
Stap 5
Als de “parut” droog genoeg is wordt hij in een vulmachine in een ijzeren buis gedaan waar allemaal kleine gaatjes inzitten. Het is een hele kunst om alles goed aan te stampen zodat er 3 kg (dit is de hoeveelheid parut na het drogen) in kan. Hoe beter aangestampt hoe beter het persproces verloopt en hoe meer olieopbrengst.
Stap 6
Na het aanstampen wordt de buis in de persmachine gezet en wordt met een klein beetje kracht de olie uit de parut geperst. Dit proces duurt een kleine 10 minuten. Uit een buis halen we ongeveer 600 ml olie. De olie wordt meteen gefilterd en opgevangen in een maatbeker. Na het persen gaat de olie naar het vulstation waar een 2e en 3e keer wordt gefilterd. Het filteren is bedoeld om stukjes “parut” die soms door de kleine gaatjes van de buis naar buiten komen uit de olie te halen.
Stap 8
DE SCHIL VAN DE KOKOSNOOT
Deze wordt door dorpsbewoners gebruikt voor brandstof voor het vuur waarop zij koken of we verkopen deze schillen aan de stenen industrie. Zij maken van klei stenen die in een oven worden gebakken. De kokosnootschillen dienen als brandstof voor het vuur. Een gedeelte van de schillen gaan wij gebruiken om houten producten van te maken zoals lepels, schaaltjes, en andere vormen. Dit kunnen we vooral doen in de tijd dat het moeilijk is om aan kokosnoten te komen.
HET VRUCHTVLEES
Nadat wij de olie uit het vruchtvlees geperst hebben blijft er een droog restproduct over. Dit kan worden gemengd met het water wat in de kokosnoot zit en vormt een prima voedingsproduct waar je onder andere meel van kunt maken door het te zeven.
De bewoners vinden het erg lekker en mengen het door onder andere de rijst.
HET KOKOSWATER
Dit geven wij aan dorpsbewoners om te gebruiken om in te koken of als drank om te drinken. Omdat het te kostbaar is om te bewaren (het is maximaal een halve dag goed buiten de koeling) geven we het zo snel mogelijk weg.
DE VERPAKKING
Na een aantal maanden op zoek te zijn geweest hebben we besloten de kokosnootolie in Nederland te leveren in glazen potten waarin 300ml olie past. In Indonesië leveren we de olie in flessen. De kokosnootolie is hier vloeibaar door de hoge temperatuur en het is makkelijker te verwerken met een kleine opening.